Search
Close this search box.

Prenova zgradb prinaša neverjetne prihranke

Ste vedeli, da bi z obnovo starih zgradb Slovenija do leta 2050 lahko prihranila kar 1,07 milijarde evrov? Tukaj ne govorimo le o stanovanjskih stavbah, temveč tudi javnih stavbah. Tako bi recimo le na področju zdravstva v Sloveniji do leta 2050 lahko prihranili 256 milijonov evrov. Zastarele in neučinkovite stavbe poleg visokih stroškov predstavlja tudi tveganje za zdravje. Nezdrave stavbe imajo velik vpliv na podnebje in predstavljajo visok strošek za celotno skupnost, saj poleg zapravljanja energije povečujejo stroške zdravstvenega varstva in zmanjšujejo produktivnost. Trajnostna obnova nezdravih stavb je tako nujno potrebna, saj z njo lahko ustvarimo bolj zdravo in čisto okolje.

Raziskave Healthy Home Barometer (Barometer zdravih domov), ki jo je izvedla skupina VELUX, nam kaže, da je vsak tretji Slovenec izpostavljen potencialno škodljivemu ozračju v zaprtih prostorih, in sicer zaradi vlage, pomanjkanja dnevne svetlobe, prekomernega hrupa ali mraza. Posledično imamo zaradi nezdravih stavb večje stroške zdravstvenega varstva in zmanjšano produktivnost, ki neposredno vpliva na gospodarstvo, medtem ko imajo potratne stavbe velik vpliv na podnebje. Poročilo Združenih narodov namreč kaže, da so se kljub naložbam v energetsko učinkovitost in zniževanju porabe energije emisije ogljikovega dioksida v gradbeništvu po pandemiji povzpele na rekordno raven.

Vlaganje v prenovo stavb prinaša gospodarske koristi

V Sloveniji lahko prednosti zmanjšanja tveganj, povezanih z notranjo klimo v zaprtih prostorih, merimo tudi v denarju. Z zmanjšanjem izpostavljenosti vlagi ali plesni, s povečano stopnjo prezračevanja v javnih stavbah in izboljšanjem dostopa do dnevne svetlobe bi v Sloveniji do leta 2050 lahko prihranili 256 milijonov evrov na področju stroškov zdravljenja, 62 milijonov evrov na področju zdravja in produktivnosti, 352 milijonov evrov pri prezračevanju v šolah in 399 milijonov evrov pri prezračevanju in zadostni dnevni svetlobi v pisarnah. Skupaj bi to Sloveniji prineslo 1,07 milijarde kumulativne gospodarske koristi. Če upoštevamo vse države članice EU, bi do leta 2050 prihranili 608 milijard evrov.

Poleg vpliva na zdravje ima onesnažen zrak v zaprtih prostorih ljudi in produktivnost vpliv tudi na dobro počutje in zadovoljstvo. Izboljšanje tega prav tako prinaša velike gospodarske koristi na tem področju, ki jih v državah EU ocenjujejo na skoraj 100 milijard evrov na leto. To je enako celotni finančni podpori Evropske unije (SURE) za nujne primere brezposelnosti, namenjeni 19 članicam v letu 2021 za boj proti negativnim gospodarskim in socialnim posledicam epidemije.

Raziskava je pokazala tudi, da se gospodarske koristi prenov ne omejujejo zgolj na področje stanovanjskih nepremičnin. Povečanje hitrosti prezračevanja v pisarnah za le en liter na sekundo lahko prinese prihranke v višini 27 milijonov evrov, kar pa lahko naraste na kar 192 milijonov evrov v primeru bistvenega povečanja stopnje prezračevanja (7 l/s). Namreč ustrezno prezračevanje v pisarnah vpliva tudi na večjo koncentracijo pri delu. Ustrezne razmere pa lahko koristno vplivajo tudi na mlade, saj ustreznost zraka vpliva na njihove učne sposobnosti. Raziskava je namreč pokazala, da se lahko ekonomski učinki izboljšanja prezračevanja v šolah povzpnejo do 350 milijonov evrov, pod pogojem, da stopnja prezračevanja preseže 3 l/s na osebo.

Vojko Golmajer, direktor podjetja VELUX Slovenija, je poudaril, da zdrave zgradbe predstavljajo ključno orodje za dosego sprememb, ki jih Evropa potrebuje na različnih področjih. »Zdrave stavbe nimajo pozitivnega vpliva zgolj za lastnike, temveč pozitivno vplivajo tako na nacionalno kot na svetovno gospodarstvo. Državna pomoč, ki je bila v zadnjih nekaj letih namenjena prenovam in gradnji bolj trajnostnih stavb, je imela izjemen učinek na stanje stavbnega fonda. Poleg zagotavljanja zdravega bivalnega okolja imajo prenove in novogradnje številne koristi tudi za prebivalce in gospodarstvo, saj ustvarjajo nova delovna mesta, spodbujajo lokalna podjetja in tako prispevajo k celostni blaginji posameznikov in družbe,” je dodal.

O raziskavi Healthy Homes Barometer

Healthy Homes Barometer je serija vseevropskih poročil, namenjenih raziskovanju povezave med bivalnimi pogoji in ​​zdravjem. Skupina VELUX je prvo izdajo raziskave/poročila objavila leta 2015, leta 2022 je izšla že sedma izdaja. Ta verzija poročila je sveža zbirka dejstev, raziskav in spoznanj. Raziskavo je izvajala predvsem neprofitna organizacija za politične raziskave RAND Europe, dodana pa so ji še nekatera druga dognanja. Če ni navedeno drugače, je analize izvajala organizacija RAND Europe.

Še več informacij o tem, kako lahko vaš dom spremenite v bolj zdravju prijaznega in stroškovno učinkovitega, najdete na www.velux.com.

Bodite med prvimi, ki boste seznanjeni s trendi in novostmi s sveta mansard.

Prijavite se na VELUX e-novice.