Search
Close this search box.

Kako se v mansardi znebiti vlage?

Prenova mansarde v bivalni prostor prinaša številne prednosti, a tudi kakšen nov izziv. Za razliko od tradicionalnih podstrešij, ki so predvsem namenjena shranjevanju, v bivalnih mansardah vsakodnevno apravljamo aktivnosti, ki ustvarjajo toploto in vlago, kar lahko prispeva k težavam s kondenzacijo. Reševanje tega izziva je ključ do udobnega in zdravega bivalnega okolja.

Svež zrak je super junak

Prezračevanje je v boju s kondenzom in vlago v mansardi kot super junak. Dobro zasnovan sistem prezračevanja zagotavlja ustrezno kroženje zraka, preprečuje kopičenje toplega in vlažnega zraka, kar lahko privede do neželenih posledic. Učinkovito zračenje ohranja zrak v prostoru svež in zdrav, pri tem pa ne zapravlja energije za nepotrebno ogrevanje. Za svež zrak v vašem domu lahko poskrbite že z rednim odpiranjem strešnih oken, ki ga bodo v vašo mansardo spustila več kot dovolj.

Namestitev prezračevalnih rešetk

Z namestitvijo prezračevalnih rešetk, ki so namenjene vstopu hladnejšega in bolj suhega zraka v prostor, lahko učinkovito poskrbimo za dotok svežega zraka in zmanjšamo vlago v prostorih. Še večji učinek imajo te rešetke v kombinaciji z namestitvijo izhodnih rešetk višje ob slemenu, saj bo tako svež zrak izpodrival vroč in vlažen zrak iz prostorov.

 

Efekt dimnika je naravni pojav, ki ga sproži gibanje toplega zraka navzgor. Ta lahko postane dragocen zaveznik v bivalnih prostorih mansard, saj izboljša celoten sistem prezračevanja in spodbuja nenehno kroženje zraka.

Kako proti vlagi ukrepamo preventivno?

1. Poiščimo najboljše rešitve za prezračevanje

Posvetujte se s strokovnjaki in oblikujte sistem za prezračevanje, ki ustreza potrebam vaše mansarde. To lahko vključuje kombinacijo pasivnih in aktivnih sistemov prezračevanja, kjer imejte v mislih, da je za učinkovito prezračevanje še vedno najbolj učinkovito redno odpiranje oken.

Redno in vsakodnevno prezračevanje bo vaš dom napolnilo s svežim zrakom. Prostore je treba dobro prezračiti 2-krat do 4-krat dnevno. Kdaj to storite, niti ni tako pomembno. Rutino lahko berz zadržkov prilagodite svojim dnevnim obveznostim, a najbolj je, da vse prostore vselej temeljito prezračite takoj zjutraj, saj se preko noči kakovost zraka močno poslabša.

2. Poskrbimo za kakovostno izolacijo

Kakovostna izolacija je ključna za regulacijo temperature in preprečevanje kondenzacije v bivalnih prostorih. Poskrbite, da je vaša mansarda ustrezno izolirana, saj bo tako izolacija ustvarila učinkovito pregrado med toplimi in hladnimi površinami. Sevda je treba poskrbeti za pravilno in kakovostno vgradnjo z vsemi dodatki VELUX, kot sta recimo parna zapora in obroba. Svetujemo vam, da vgradnjo strešnih oken zaupate strokovnjakom.

3. Redno preglejte svoj dom

Redno preglejte mansardo in iščite znake kondenzacije, kot so vlažna mesta, rast plesni ali neprijeten ter zatohel vonj po plesni. Poiščite vzroke in z odpravo težav ne odlašajte. Takoj rešite morebitne težave, da preprečite njihovo eskalacijo.

4. Spremljanje kakovosti zraka v vašem domu

Pomembno je, da ohranjate vlažnost in kakovost zraka v prostoru pod nadzorom. Poskrbite za prezračevanje kuhinje po kuhanju ali kopalnice po tuširanju. Na voljo so tudi pametni sistemi, ki samodejno spremljajo zrak v prostoru ter odpirajo in zapirajo okna po potrebi.

 

Življenje v mansardi je čudovita izkušnja, vendar zahteva nekaj vaše pozornosti pri odpravi odvečne vlage v prostorih. Z učinkovitim ter rednim prezračevanjem, izkoriščanje efekta dimnika in preventivnimi ukrepi proti vlagi, lahko zagotovite, da bo vaša mansarda ostala udobna in prijetna skozi vse letne čase.

Bodite med prvimi, ki boste seznanjeni s trendi in novostmi s sveta mansard.

Prijavite se na VELUX e-novice.