Kaj vas zanima o izgradnji stopnišča?

Ko se v vašem domu pojavi potreba po dodatnem prostoru, je pogosto najboljša rešitev ureditev podstrešja, do katerega pa največkrat vodi le stropna odprtina z lestvijo. Da bo podstrešje lahko postalo povezan bivanjski del vaše hiše, je tako treba poskrbeti tudi za stopnišče. Poleg zagotavljanja prehoda med etažami, večina stopnišč tudi močno vpliva na izgled. Premišljeno načrtovanje postavitve in materialov je zato izredno pomembno.

Zagotovo se vam, ko pomislite na stopnišče, poraja ogromno vprašanj in tukaj bomo zagotovo odgovorili na tista pomembnejša.

Koliko prostora potrebujemo za stopnišče?

Stopnice so običajno široke med 90 in 120 cm, vendar pa so v sodobni arhitekturi popularne tudi veliko širše stopnice. Od prostora, ki vam je na voljo, je odvisen tudi naklon stopnišča in globina pohodne ploskve posamezne stopnice. Standardne mere stopnic so nekje med 17 in 21 cm, globino stopnice pa nato prilagodimo naklonu. Bodite pozorni na stojno višino stopnišča. Nad stopnicami mora biti vedno dovolj stojne višine. Torej morate pri izvedbi še posebej paziti, ko jih nameravate umestiti k zunanji steni pod poševnino.

Problem nizke stojne višine na stopnišču lahko rešujemo tudi s strešnimi okni in tako pridobimo nekaj dodatnih centimetrov. Teh je lahko tudi veliko, a je to odvisno od debeline strešne konstrukcije in gradnje.

Občutno več višine v prostoru pridobimo z vgradnjo Velux frčade, ki zelo poveča prostor, hkrati pa za njeno vgradnjo ni potreben noben večji gradbeni poseg.

 

Kakšne so lahko oblike stopnišča?

Ravne stopnice se vzpenjajo iz enega nadstropja v drugega v ravni črti. Takšne stopnice so za izgradnjo najlažje, vendar pa zavzamejo več prostora.

Stopnice v obliki črke U se obrnejo za 180 stopinj s pomočjo vmesnega podesta ali z vmesnimi spiralnimi elementi na obratu.

Stopnice v obliki črke L se v spodnjem delu obrnejo za 90 stopinj, pri čemer je lahko spodnji del tudi spiralni.

Polkrožne stopnice se dvigajo v velikem loku. Lahko so samostoječe in »sredi sobe«, v prestižnejših hišah pa so jih pogosto prislanjali na zidano polkrožno steno.

Spiralne stopnice se dvigajo zavite »kot polž«, pri čemer so »pripete« na središčni nosilni steber. Spiralne stopnice marsikdo uporablja zgolj kot pomožno stopnišče, a so zaradi prostorske učinkovitosti pogosta rešitev za marsikatero mansardno stanovanje.

Katere materiale izbrati?

Večina stopnic v hišah je izdelanih iz armiranega betona, na katerega se nato lahko polagajo različne talne obloge. Med trendi prevladujejo različne vrste furnirja v kombinaciji z barvnimi čelnimi zaporami in izvedba iz eksotičnega parketa. Stopnice so brez stranskih zaključnih elementov, torej do zidu, pohodne ploskve pa so brez previsa. Poleg pristajata kovinska ali steklena ograja.

Pri stopnicah s kovinsko konstrukcijo so v modi izvedbe z osrednjim kovinskim nosilnim delom in pohodnimi ploskavami iz masivnega lesa, katere so na nosilec pritrjene na sredini.

Kako stopnišče osvetliti?

Z naravno svetlobo bo stopnišče bolj funkcionalno in tudi vizualno bolj prijetno. Pogosta rešitev za stopnišča, ki vodijo do mansardnih stanovanj so strešna okna, saj stopnišča zaradi optimizacije prostora pogosto postavimo pod poševnine. Nad stopnicami postavljena okna je včasih težko doseči, zato vam tukaj priporočamo strešna okna VELUX INTEGRA® z daljinskim upravljanjem. Enostavno odpiranje in zapiranje strešnih oken, rolet in senčil omogoča motor na električni ali solarni pogon, ki ga upravljate preko brezžičnega stikala na steni. Vgrajen pa imajo tudi senzor za dež, ki okno ob zaznavi dežja samodejno zapre.

Kako izkoristiti prostor pod stopnicami?

Ko razmišljate o stopnicah, razmislite tudi kako boste izkoristili prostor pod njimi. Če so stopnice zaprte, je lahko pod njimi shramba ali celo manjša kopalnica. Če so odprte, vendar imajo čelne zapore, imate pod njimi lahko kuhinjske elemente ali pisalno mizo. Kadar pa so popolnoma odprte, naj ta prostor služi le za prehod, ali pa vanj namestite police, saj iz odprtih stopnica lahko pada prah.

Če na vaše vprašanje nismo odgovorili, nam pišite in z veseljem vam bomo pomagali.