Search
Close this search box.

Ali lahko živite v svoji hiši med izgradnjo mansarde?

Povečanje vašega doma s prenovo podstrešja je lahko fantastičen način za dodajanje vrednosti vaši nepremičnini in ustvarjanje več prostora za vašo družino. Vendar pa lahko ideja, da živite v hiši med gradbenim procesom, predstavlja izziv. S tem člankom bomo raziskali prednosti in slabosti življenja v hiši med gradnjo mansarde ter ali je to pravi načrt za izvedbo vašega projekta.

 

Načrtovanje in priprava

Preden se lotite prenove podstrešja med bivanjem v hiši, je ključno skrbno načrtovanje. Tu so nekateri ključni koraki, ki jih je treba upoštevati:

  1. Začasne bivalno okolje: Glede na obseg projekta je morda dobra ideja urediti začasne bivalne razmere. Čeprav je mogoče ostati v svojem domu, razmislite, ali je to varno in udobno za vašo družino.
  2. Jasna komunikacija: Učinkovita komunikacija z gradbeno ekipo je ključna. Pogovorite se o svojih pričakovanjih in morebitnih posebnih skrbeh med izvedbo projekta.
  3. Varnostni ukrepi: Izredno pomembno je, da se pogovorite o varnostnih ukrepih s svojim izvajalcem. Med izvedbo mansarde bodo nastajali prašni delci in gradbeni ostanki, zato zaščitite bivalne prostore s tesnjenjem prostorov, uporabo plastičnih folij in zagotavljanjem zadostne ventilacije.

 

Prav tako bi morali upoštevati obseg dela, ki ga nameravate opraviti. Nekateri postopki prenove podstrešja lahko trajajo dlje, kot bi pričakovali, drugi pa so lahko izjemno hitri – na primer zamenjava strešnih oken na strehi, ki jo lahko strokovnjaki opravijo tudi v enem dnevu.

Kje so izzivi?

Čeprav je mogoče živeti v hiši med prenovo podstrešja, pa se pri tem srečujemo tudi z nekaj izzivi.  Tu so nekatere stvari, ki jih velja upoštevati:

  1. Hrup in motnje: Gradnja je lahko hrupna, vaša dnevna rutina pa se lahko moti. Pripravite se na nekaj neprijetnosti.
  2. Prašni delci in gradbeni odpadki: Prenova podstrešja ustvarjaja prah in gradbene odpadke. Potrebni so ustrezni ukrepi za zaščito bivalnih prostorov. To je pomembno za ustrezno zaščito vaših stvari, pohištva, … najbolj pa je to pomembno zaradi vašega zdravja.
  3. Omejen dostop: Glede na obseg projekta lahko dostop do določenih delov vašega doma omejite. Načrtujte ustrezno, da zmanjšate vpliv izvedbe projekta na vas in vašo družino ter omogočite učinkovito izvajanje del izvajalcu.

Prednosti življenja v hiši med prenovo podstrešja

Čeprav se morda zdi nepraktično, obstajajo prednosti življenja v hiši med prenovo podstrešja:

  1. Prihranki: Začasne bivalne razmere lahko prinesejo dodatne stroške. Življenje v domu vam lahko prihrani denar, ki ga lahko namenite proračunu za prenovo.
  2. Nadzor: Prisotnost vam omogoča nadzor nad napredkom in kakovostjo dela, zagotavljajoč, da izvajalec izpolnjuje vaša pričakovanja.
  3. Udobnost: Življenje doma lahko za vašo družino pomeni večjo udobnost, odvisno od velikosti vašega doma in vrste dela.
 

Življenje v hiši med prenovo je mogoče z natančnim načrtovanjem in komunikacijo. Čeprav se bodo pojavili nekateri izzivi, pa lahko prednosti, vključno s prihranki in udobjem, pretehtajo v prid tej odločitvi. S pravo ekipo in dobro izvedenim načrtom lahko uspešno ustvarite lep, funkcionalen bivalni prostor, kjer bodo neprijetnosti prenove postale oddaljen spomin.

Vodnik preobrazbe vašega doma:

Želite še več navdiha za izboljšave in prenove doma? Gradite dom? Prenavljate mansardno stanovanje? Menjate strešna okna? Iščete navdih, idejo glede na vrsto prostora? Za vas na enem mestu pripravljamo vsebine z navdihujočimi idejami in usmeritvami za ureditev ali prenovo vašega doma. Z njimi boste spoznali kako dnevna svetloba in svež zrak, ki prihajata v prostor preko strešnih oken, pozitivno vplivata na vaše vsakdanje življenje in na kaj vse morate biti pozorni, ko pričnete s prenovo vašega doma.

Kliknite – tukaj: Preberi naše zadnje članke o izboljšavah in prenovi doma (velux.si)

 

 

Bodite med prvimi, ki boste seznanjeni s trendi in novostmi s sveta mansard.

Prijavite se na VELUX e-novice.