Kaj lahko naredite že danes za zdravo bivalno okolje?

Kaj lahko naredite že danes za zdravo bivalno okolje?

 

Ste vedeli da dandanes preživimo kar 90% svojega časa notri? To je bilo skoraj nepredstavljivo za prejšnje generacije, danes pa je to nekaj povsem običajnega. Vse si želimo imeti pri roki in biti čim bolj učinkoviti. Na drugi strani ima takšno življenje tudi veliko večje posledice, kot bi si lahko mislili. Berite dlje in prestavili vam bomo 4 neverjetna dejstva o zdravem bivalnem okolju doma.

Zrak v notranjih prostorih je lahko do 5x bolj onesnažen kot zunaj!

Ko veliko časa preživimo v notranjih prostorih niti ne opazimo kako slab zrak imamo v prostorih. Pozimi ne želimo preveč ohladiti prostorov. Ne zavedamo se kako močno slab zrak vpliva na naše počutje in razpoloženje. To je le nekaj razlogov zakaj prostorov ne zračimo dovolj pogosto, kar pa vpliva tudi na naše zdravje.

Kako lahko pripomoremo k boljšem zraku doma že danes? Odprite okna na stežaj dvakrat ali trikrat na dan za deset minut in tako omogočite slabemu zraku, da zapusti vaš dom, in svežemu zraku, da najde pot vanj.

Brez naravne svetlobe ni zdravega življenja

Raziskava Barometer zdravega doma je najbolj izčrpna o zdravem domu do sedaj. Razkriva, da je poleg primerne notranje temperature, vlage, svežega zraka, in dobrega spanca, dnevna svetloba za Evropejce eno ključnih meril za zdravo bivanje.

Dnevna svetloba nam pomaga pri naravnem delovanju telesa, kot je izločanje pravih hormonov, počutje, regulacija spanca, delovanja srca in ostalih fizioloških procesov. Zakonodaja predpisuje minimalno 20% oken na površino prostora, to pomeni na 10m2 prostora bi imeli 2m2 oken (z okvirjem).

Če imate mansardo ali se odločate za prenovo podstrešja so najboljša in učinkovita rešitev za več svetlobe strešna okna. Strešna okna vaš dom napolnijo z dvakrat več dnevne svetlobe kot fasadna okna, kar pomeni boljše počutje za vse! Za več vprašanj nas lahko kontaktirate na Mojamnsarda.si in VELUX.si

Plesen in prah sta sovražnika vašega zdravja

Prah se skriva povsod. Če ne čistimo redno se takoj nabere na vseh površinah v stanovanju. Preveč prahu in dolgotrajna izpostavljenost pa lahko vodi do bolezni in alergij. Prah imamo lahko pod popolno kontrolo, če se ga pametno lotimo. Dobra novica je, da prah lahko enostavno očistimo iz površin, naprej z mokro krpo in nato še sesalcem, da ne razpihamo starega prahu še enkrat. Vedeti morate, kje se prah najbolj nabira. Če imate preproge, kavč, odeje in zavese je pomembno da se jih redno čisti.

Še večji problem pa predstavlja plesen. Plesen še vedno najdemo v večini stanovanjskih objektov. Čeprav niso vse plesni nevarne jo je priporočljivo vedno odstraniti. Spore plesni se enostavno in hitro prenašajo. Prilepijo se na gostitelja – človeka, žival, čevlje – ali pa v stanovanje pridejo celo skozi odprto okno. Če začne plesen poseljevati naše domove, lahko to postane izjemno nevarno za zdravje. Pojavijo se lahko alergije, infekcije, poškodbe kože, ožilja in številne druge bolezni.

Naravni elementi in rastline na dolgi rok pozitivno vplivajo na vaše počutje

Ko se odločamo za obnovo ali novogradnjo, je pomembno, da za zdrav življenjski prostor uporabljamo naravne materiale. To so les, barve na naravno osnovi, naravna izolacija in pohištvo, ki ne vsebuje kemikalij. Problem pri umetnih materialih je, da tudi po več let oddajajo v prostor človeku neprijetne snovi. Temu se lahko še dodatno izognemo tako, da dodamo nekaj narave v stanovanje.

Ste vedeli, da sobne rastline izjemno ugodno vplivajo na naše mentalno počutje in istočasno čistijo zrak v stanovanju? Z več rastlinami dosežemo bolj zdravo in pozitivno delovno okolje. Nekaj rastlin, ki jih že danes lahko dodate v svojo Mansardo so, okrasni bršljan, zmajevka, aloe vera, klorofitum in druge.

Če lahko uporabite večino teh nasvetov, boste poskrbeli za zdravo okolje v katerem se boste vedno počutili odlično!