Pazite, da ne naredite teh 3 napak pri opremljanju otroške sobe!

Iščete nasvete za otroško sobo, pa ne veste kje začeti? Zavedamo se, da želite le najboljše za vaše najmlajše. Če so že dovolj stari, je pomembno, da jih povprašamo po njihov željah. Opisali smo 3 ključne napake, na katere morda niste pomislili in ponavadi niso omenjene.

1. Prostor

Pri otroških sobah je pomembno, da so dovolj prostorne za različne aktivnosti. Otroci se podijo, igrajo in odkrivajo okolico. Zato je ključno, da jim damo obilico svobode. Velik prostor bo dal otroku možnost, da si ga uredi, kakor si sam želi. Lahko se uči, bere knjige in se igra. Naenkrat soba postane ogromna igralnica z različnimi možnostmi. Vse to pripomore k normalnem razvoju in spodbujanju kreativnosti.

Problem nastane, ko v stanovanju ni dovolj prostora za veliko otroško sobo. Inovativna rešitev, ki se vse bolj pogosto uporablja, je otroška mansardna soba. Za vas smo izbrali nekaj zanimivih in kreativnih otroških sob, da lahko začnete v mislih že sestavljati vašo. Tako vam ni treba skrbeti o nakupu novega stanovanja ali postavitvi večje hiše. Na enostaven način lahko pridete do večjega prostora.


2. Svetloba

Ko govorimo o svetlobi in njenih pozitivnih učinkih, govorimo o dnevni svetlobi. Prostori, v katerih preživimo največ časa, so navadno najbolj svetli in se v njih počutimo najbolje. Najbolj pomembna je zadostna količina svetlobe v dnevni sobi, pisarni in otroški sobi. Ne glede na to, kaj počnemo, je pomembno, da imamo podnevi dovolj naravne svetlobe. Svetloba nam dáje občutek budnosti in nam pomaga pri kognitivnih sposobnostih, uravnavanju energije in vseh življenjskih procesov v našem telesu.

Kako do več svetlobe še danes? Razmislite o postavitvi pohištva in kako bi lahko pridobili več svetlobe skozi okna. V mansardi lahko problem svetlobe preprosto rešimo s strešnimi okni VELUX. V stanovanju pa razmislite, kje bi lahko povezali več sob v eno ali vstavili še kakšno okno.

3. Materiali in oprema

Za najboljše počutje v otroški sobi je izbira materialov in pohištva ključnega pomena. Izbira svetlih odtenkov barv, naravnih materialov in prostorsko učinkovitega pohištva bi morala postati stalna praksa. Na izbiro materialov moramo biti pozorni že od začetka gradnje ali prenove. Sem spada izbira izolacije, gradbenega materiala in barv. Najlažje je, če se držimo naravnih materialov. Dober primer je ECOSE izolacija proizvajalca Knauf Insulation. Poiščemo lahko tudi naravne barve na osnovi apnenca, in uporabimo Knauf mavčne plošče. Knauf in Knauf Insulation ponujata celovito izbiro pri naravnih materialih za opremo vsake sobe.

Dodaten nasvet: Poskrbite za svež zrak v prostoru

Kvalitete zraka ne smemo zapostavljati. Otroci sami niso pozorni, ali je v prostoru zrak svež. V današnjem hitrem svetu se hitro zgodi, da pozabimo na prezračevanje in svežino zraka že odrasli, kaj šele otroci. Kako bi bilo, če vam ne bi bilo potrebno skrbeti za to? Rešitev je lahko enostavna. Vsa strešna okna znamke VELUX imajo že vgrajeno prezračevalno loputo, ki omogoča dostop svežega zraka tudi pri vodotesno zaprtem oknu. Tako poskrbimo za dovod zraka tudi takrat, ko dežuje.

Vsekakor pa je priporočljivo prostor prezračiti vsaj 2x dnevno za 10 min, tako da na stežaj odpremo okna in omogočimo zmanjšanje CO2 v prostoru in s tem bolj kvalitetno notranjo klimo, kar se predvsem pozna na kvaliteti spanca in pa koncentracije za učenje, branje, igro. Več o prezračevanju si lahko preberete tukaj.

Za več poučnih vsebin in pomoč pri gradnji ali načrtovanju nas obiščite na MojaMansarda.si