Frčada ali strešno okno? Vse, kar morate vedeti, na enem mestu

Pri gradnji ali prenovi mansarde se pogosto srečamo z dilemo: naj uporabim frčado, kukerli ali strešno okno? Vsaka od opcij ima svoje prednosti in slabosti. Za najbolj optimalno izbiro morate imeti dobro predstavo o tem, kaj vam je najbolj pomembno. Višina stropa, svetloba, materiali, razgled, cena, izolacija, gradbeno dovoljenje in težavnost vgradnje. Pri Moji Mansardi smo za vas raziskali vse možnosti, da bo odločitev preprostejša.

Kaj sploh so frčada, kukerli in strešno okno?

Frčada je nadzidek z oknom nad kapom, za katerim je navadno urejen stanovanjski prostor.

Kukerli so del podstrešnega bivalnega prostora nad streho, imajo lastno okno in svojo streho. Podobno kot frčada, ampak manjše z ravno streho.

Strešno okno je popolnoma integrirano v strešno konstrukcijo in manj izstopajoče.

Podrobno bomo pogledali razlike med frčado in strešnimi okni.

Frčada – prednosti in slabosti

Zanimivo je, da se ljudje še vedno odločajo za frčade, čeprav so strešna okna odlična in bistveno cenejša rešitev. Poglejmo zakaj.

V Sloveniji so dolgo prevladovale frčade in vpliv tega trenda je viden še danes. Dokaz so številne novogradnje in obnovljene starejše hiše, ki imajo urejene mansardne bivalne prostore s frčado. Marsikatera frčada se lepo poda k slogu hiše. Frčade so lahko poljubnih oblik: trikotne, trapezne, polkrožne. Najlepši videz dosežemo, če je frčada pokrita z isto kritino kot preostali del strehe. *Pri tem je nujno, da preverite razlike naklonov in ugotovite, če bo ista kritina sploh možna.

Izvedba frčade je dražja, bolj zahtevna, gradbeno dovoljenje pa nujno.

Pogosta napaka, ki jo ljudje naredijo je, da frčado naredijo premajhno. Tako lahko vgradimo samo majhno okno, ki ne prepušča dovolj svetlobe. Že tako ali tako v prostor skozi njo prihaja od 30% do 70% manj svetlobe, kot skozi enako veliko strešno okno. Dela in vgrajenega materiala je precej več, zato je frčada približno trikrat dražja od strešnega okna enake površine.

Če povzamemo: gradnja frčade je smiselna le, ko bi radi povečali stojno površino v prostoru. Problem nastane, ker za frčado potrebujemo gradbeno dovoljenje, arhitekta in gradbenike. Pri starejših objektih je potrebno preveriti tudi spomeniško varstvo in če je vgradnja frčade sploh mogoča.

V kolikor se nagibate h gradnji frčade, preverite tudi Velux frčade. Za vgradnjo so veliko bolj preproste, v prostore prinašajo ogromno svetlobe in ni potrebno imeti gradbenega dovoljenja.

Strešna okna – prednosti in slabosti

Skozi strešno okno pride od 30% do 70% več sončne svetlobe kot skozi isto stekleno površino, kot pri frčadi.

Danes so strešna okna narejena iz kaljenega stekla, zato so kos tudi toči in drugim udarcem. Imajo prilagojeno izolacijo in močna tesnila, tako da se nam ni treba bati za zamakanje ali izgubo toplote. Tudi zračenje je lažje. Za vgradnjo strešnega okna ni potrebno gradbeno dovoljenje. Strešna okna lahko vgrajujemo enega ob drugega in tudi enega nad drugega. Možna je tudi vgradnja nad navadno okno, tako da v strehi ustvarimo stekleno steno, česar frčade ne omogočajo. Njihova prednost je tudi cena, saj je lahko do 3 krat cenejše kot frčada.

Primerna višina vgradnje strešnega okna je 110 cm od tal, da lahko uživamo v razgledu. Kadar je okno vgrajeno višje (nad 120 cm), bo naš pogled skozi okno omejen. Pozorni bodite na število strešnih oken in koliko svetlobe res potrebujete. Tukaj je primer:

Pozor vročina, dež in čiščenje!

Poleti je potrebno poskrbeti za primerno senčenje, da ne postane prevroče. V pomoč so nam tako zunanja, kot notranja senčila, ki so uporabna tudi pozimi, saj nudijo dodatno toplotno zaščito. Če vam je všeč optimizacija, si priskrbite avtomatska senčila, ki zasenčijo prostor tudi, ko vas ni doma. Obstaja tudi možnost vgradnje senzorja za dež, ki avtomatično zapre okno. Vse možnosti so vam na voljo na Velux.si

Večino ljudi zvok dežnih kapljic sicer ne moti, a za nekatere je to lahko neprijetno – predvsem ob hujših nalivih. Dvojno ali trojno kaljeno steklo vgrajeno v Velux strešna okna odlično blaži vse zunanje zvoke, lahko pa svoja okna tudi nadgradite in v njih namestite trojno zasteklitev Silent Energy Star, ki še bolj učinkovito zadrži hrup dežnih kapljic.

Čiščenje strešnih oken se lahko zdi težavno, a je VELUX z inovativnimi rešitvami poskrbel, da bo čiščenje mačji kašelj. Zunanjo stran okna se lahko obrnemo proti sebi ter jo brez naprezanja očistimo.

 

Za kaj se naj odločim?

Najbolje je, da vedno upoštevate namembnost prostorov in tako boste lažje določili kaj res potrebujete.  Želite več svetlobe? Prostora? Manj težav? Če niste prepričani, kaj je najboljša rešitev za vašo mansardo, nas kontaktirajte za brezplačni posvet na MojaMansarda.si