Vse, kar morate vedeti o prezračevanju vašega doma

Kaj je prezračevanje in zakaj je nujno prezračevati?

Prezračevanje je ključno za svež zrak in regulacijo vlage v bivalnih prostorih. Dostop do svežega zraka se nam zdi samoumeven, a če redno ne zračimo se kvaliteta zraka hitro zmanjša. To vpliva na naše počutje, energijo in predvsem na zdravje. Pomembno je kako prezračimo prostor. Ker zraka ne vidimo in ga ne vonjamo, se ne zavedamo kdaj je soba zares prezračena. Če vas zanima kako prezračevati in kakšni so tipi prezračevalnih sistemov nadaljujte z branjem.

Vsak posameznik potrebuje najmanj 15 m3 – 30 m3 svežega zraka na uro, glede na mednarodne standarde in predpise. Tudi zaprti prostori morajo imeti prezračevalni sistem saj se brez lahko začnejo nabirati neprijetne vonjave, vlaga in posledično plesen.

Resni problemi ki nastanejo ob nepravilnem prezračevanju

Slab zrak resno ogroža naše počutje in zdravje. V neprodušnih prostorih nastane problem pri povišanih koncentracijah ogljikovega dioksida in zmanjšane koncentracije kisika. To lahko težave s spanjem, težave s koncentracijo in učenjem. Poleg tega se v prostoru začne nabirati vlaga. Vlaga s toplotnimi mostovi je ravno prava kombinacija za razvoj plesni. Znano je, da plesen lahko resno škoduje našim dihalom tako kratko, kot dolgoročno. Poleg naravnih pojavov se v sobi začnejo kopičiti razne neprijetne vonjave in škodljivi plini, ki se sproščajo ob uporabi čistil, pri kuhanju in še kje. Na koncu nam preostane le, da odpremo okna. Takoj se zgodi, da imamo prepih, prostor izgubi toploto ali postane vroč. Ni treba da je tako.

Pazite! Zamenjava starih oken ni nujno, da prinese nekaj dobrega. Nova okna zelo dobro tesnijo, in ne omogočajo pretoka zraka. Če hkrati ne uredimo sistema prezračevanja je za zdravje zamenjava lahko nevarna odločitev. Težavo je mogoče odpraviti na več načinov. Na trgu imamo različne rešitve. Drage z velikimi gradbenimi posegi, do učinkovitih in cenovno ugodnih alternativ.

Tipi in najboljše rešitve prezračevanja

Naravno prezračevanje

Ko začutimo slab zrak v sobi je prva stvar ki jo pomislimo, da odpremo okno. Je najhitrejši način za več svežega zraka. Dobra stran oken je preprosto uravnavanje svežega zraka, ni operativnih stroškov ali dodatnih vložkov v drage prezračevalne sisteme. Okna kot sama ne povzroča nobenega hrupa in ne zavzamejo dodatnega prostora. Na drugi strani, okna ne izkoristijo toplote, ki je že v prostoru. Odprto okno predstavlja vdor zraka s prenizko ali previsoko temperaturo, vdor hrupa, prahu, mrčesa in dežja, če pozabimo na odprto okno. Da ne bi prihajalo do takih težav je VELUX presenetil z nadvse zanimivo inovacijo.

Mehansko prezračevanje

Mehansko prezračevanje deluje s pomočjo različnih prezračevalnih sistemov. Sem spadajo sistemi z rekuperacijo toplote, delno rekuperacijo ali brez. Od odvodnih ventilatorjev (v kopalnici, kuhinji) do zahtevnih rekuperacijskih sistemov po celi hiši ali stanovanju. Dobro je, ker ni prepiha, je manj izgub toplote in prezračevanje samodejno in nadzorovano 24/7. Problem se pojavi pri namestitvi takega sistema. Zahteva veliko prostora za namestitev, ki ga mora opraviti usposobljena ekipa. Pri nepravilni postavitvi se lahko zgodi da neprijetne vonjave potujejo iz enega prostora v drugega. Upoštevati moramo tudi stroške vgradnje in vzdrževanje, ki znajo biti precej visoki. Sistem je najboljše vgraditi v novogradnjo ali ob večji prenovi.

Ustrezna namestitev prezračevanja

Prezračevanje ne sme biti težko. Ko se odločamo za prezračevalni sistem je ključna velikost in globina posameznega prostora. Za prostore bi lahko rekli da je pravilo palca nekje dva ventilatorja na 25 m2. Če so prostori globlji je treba upoštevati različne načine prezračevanja.

Poznamo prezračevanje na eni strani: ventilator ki odvajanja in dovaja zrak iz prostora v okolico in obratno. Ta način je dovolj za prostore kadar je razdalja med zračnikom in skrajno steno manjša od 2,5 kratnika višine (V).

Navzkrižno prezračevanje, kjer sta dva zračnika na vsaki strani sobe. Dovaja zrak in drugi ga odvaja. Ta način je dober če je globina prostora 5-krat večja kot višina (V). Slika 2.

Ostane nam še prezračevanje z vzgonom, pri tem izkoriščamo naravni vzgonski učinek saj topel zrak potuje navzgor. Vzgon lahko izkoristimo v kombinaciji z zračnikom in oknom, ki sta postavljena visoko. Ta način je primeren za vse velikosti prostorov. Ime za tako prezračevanje je tudi naravni vlek. Slika 3.

Najhitrejša in najbolj ekonomična rešitev za zračenje prostorov

Izkoristite potencial naravnega vleka in si brez večjih posegov ali stroškov priskrbite zadostno količino svežega zraka v stanovanju cel dan. Ste slišali, da strešna okna VELUX omogočajo stalno prezračevanje preko lopute, tudi ob zaprtem oknu? S tem omogočimo, da zrak kroži čez cel dan. VELUX-ova inovativna rešitev INTEGRA pa omogoča tudi samodejno in vodeno prezračevanja preko telefona. Strešna okna VELUX INTEGRA® so najbolj napredna okna na trgu. Imajo tudi zaščito proti dežju in samodejno zapiranje. Tako vam ni več potrebno skrbeti za svež zrak v sobi, saj za to skrbi VELUX. Preberite si več tukaj.

Strešna okna VELUX INTEGRA® ne potrebujejo dodatne napeljave, saj jih napaja solarna energija in so vodena z brezžičnim stikalom. V nasprotju s dragimi sistemi zračenja so najugodnejša rešitev za več svežine in svetlobe v vašem domu takrat ko to najbolj potrebujete. Če vas resno skrbi kakovost zraka lahko vprašate tudi za sistem VELUX ACTIVE, ki spremlja kakovost zraka, vlage, količino sončne svetlobe in samodejno uravnava temperaturo za optimalno bivanje.

Kako razporediti zračnike za vedno svež zrak v stanovanju?

Kot omenjeno lahko naravno prezračevanje uredimo z vgradnjo zračnikov v okna, stene ali strešna okna. Zračenje s strešnimi okni je najbolje urejati v novogradnji ali pa če se lotimo prenove stanovanja. Zračnike na drugi strani pa lahko vgradimo kadar koli.

Da se izognemo nepotrebnega prepiha naj bodo zvočniki postavljeni izven prostorov v katerih preživimo največ časa. Na primer postelja, kavč ali pisalna miza. Strešno okno na drugi strani je izven neposrednega bivalnega območja in zagotavlja zadosten pretok zraka.

Postavitev zračnikov v posameznih sobah

Tukaj je primer postavitve ki se lahko razlikuje od posameznega stanovanja. V Kuhinji in jedilnici je dovolj zračnik in kuhinjska napa. V spalnici naj bo en zračnik čim dlje od postelje, da preprečimo prepih. Na hodniku naj ne bi bilo odvoda zraka. V dnevni sobi je dovolj en zračnik ampak ne preblizu mest zadrževanja. In v kopalnici zadošča navpična prezračevalna cev ali okno za odvod in dovod zraka.

4 rešitve ki jih lahko uporabite danes

  1. Za zadostno količino svežega zraka zračite 2 do 4-krat na dan.
  2. Sobne rastline pomagajo pri kakovosti zraka, ampak pazite ker oddajajo tudi vlago in je priporočljivo dodatno zračiti.
  3. Če imate v sobi zarošena okna je to pokazatelj da potrebujete svež zrak.
  4. Na koncu pa je najbolje da se obrnemo k naravi in izkoristimo naravni vlek in s pomočjo strešnih oken napolnimo prostor s svežim zrakom v le nekaj minutah!

Vse informacije in brezplačen dostop do naših ekspertov si lahko ogledate tukaj.