Hrup iz okolice je problem, ki ga ne smete podcenjevat!

Zakaj ne? Zelo hrupna okolica nas nas preprosto rečeno spravlja ob živce. Za to pa obstaja povsem enostavna razlaga. Naše telo se na hrup odzove instiktivno in se na odziv (beg ali konformntacija z nevarnostjo) pripravi tako, da poveča količino hormonov stresa. Dolgoročna izpostavljenost hrupu je tako povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, ki niso povezane le s sluhom. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je vsaka peta oseba v Evropi izpostavljena ravni hrupa, ki predstavlja veliko nevarnost za zdravje.

Hrup močno vpliva tudi na našo koncentracijo in storilnost na delovnem mestu. Produktivnost naj bi se ob motečem hrupu zmanjšala za kar 66%. Tako kot problematičen dejavnik ne hrupa ne gre podcenjevati niti v šolskih učilnicah in otroških sobah, ki poleg igre in počitka služijo tudi učenju.

Torej, kaj lahko storimo? Dobro vemo, da izvora hrupa ne moremo vedno ustaviti, lahko pa ga ustavimo s zvočno izolacijo našega doma. Kakovost izdelave strešnih oken in njihova zvočna izolativnost lahko v vašem domu naredita veliko razliko in v prostore prineseta veliko več miru in tišine.

Pri nakupu strešnih oken VELUX lahko izbirate med tremi opcijami zasteklitve. Vse tri zelo dobro ustavijo hrup iz zunanjosti ter vaš dom zvočno in toplotno izolirajo. Standardna zasteklitev Safety plus s kaljenim zunanjim in lepljenim notranjim steklom zagotavlja visoko varnost pred morebitnimi poškodbami in nudi odlično zvočno in toplotno izolativnost. Za doseganje večje energijske učinkovitosti je na voljo troslojna zasteklitev Energy star z odličnimi toplotnimi karakteristikami, ki bo v vaš dom spustila še manj hrupa kot standardna dvoslojna zasteklitev. Najboljšo zaščito pred hrupom nudi steklo Silent star, ki je zasnovano tako, da kar najbolj zmanjša hrup iz okolice, zmanjša pa tudi hrup dežnih kapljic.

Troslojne zasteklitve VELUX strešnih oken sutrezajo zahtevam za pridobitev subvencije Eko sklada.

Pred zunanjim hrupom se lahko dodatno zaščitite tudi z Zunanjo roleto VELUX, ki je odlična pri zaščiti pred vsemi naravnimi pojavi, na zunanji strani oken pa bo pustila tudi hrup avtomobilskih motorjev, hup, siren ali glasnih sosedov.

Pomembno vlogo pri zaščiti vaše mansarde pred zunanjim hrupom igra tudi izolacija. Ko pomislimo na učinkovito izolacijo, je to navadno v povezavi s toplotno izolativnostjo in manjšimi računi za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti. Kakovostna izolacija doma mora poskrbeti tudi za odlično zvočno izolativnost, ki tako poleg prijetne klime pripomore tudi k bolj tihemu in sproščujočemu domu.