Naredite konec vročinski nočni mori v vaši mansardi!

Pred nami so toplejši meseci, ki prebivalce marsikatere mansarde spravljajo v obup. Podnevi močno sonce pregreje prostore, ki se niti čez noč ne uspejo shladiti do vzdržnih temperatur. Zračenje pomaga, ampak potem na gostijo pridejo komarji.. Previsoke temperature neugodno vplivajo na kakovost spanja in dnevno produktivnost. Če so poletni meseci prava vročinska nočna mora tudi za vas, je pravi čas, da ukrepate in poskrbite za prijetno klimo v svoji mansardi.

Skozi strešna okna v mansardo vstopa veliko sončne svetlobe, kar je večino časa prijetno, poleti pa je to razlog za pregrevanje prostorov. Podnevi lahko temperaturo v prostorih močno zmanjšamo z učinkovitim senčenjem, katerega glavni cilj je vročino pustiti na zunanji strani oken. Na visoke temperature v mansardi poleti vpliva tudi neustrezna in nezadostna izolacija. Več o izolaciji najdete tukaj.

Kako izbrati prava senčila za vaš dom?

Poznamo več vrst senčil, ki se v prvi vrsti ločijo na notranja in zunanja senčila. Osnovna funkcija vseh je, da soncu ovirajo pot v prostore, a imajo zaradi različne izdelave in materialov različen izolativni učinek, kot tudi različen učinek na svetlost prostorov. Poglejmo torej katera senčila za strešna okna Velux poznamo in kakšne so njihove prednosti.

Notranja senčila

Za popolno zatemnitev je idealno senčilo Siesta in je zato pogosta izbira za spalnice in otroške sobe, saj vas bo obvarovala tudi pred prezgodnimi jutranjimi sončnimi žarki. Siesta bo odlično poskrbela tudi za boljšo klimo, a je zaradi popolne zatemnitve manj primerna za dnevne prostore. Tukaj je mogoča tudi kombinacija s Plise senčilom, ki omogoča nežno senčenje in popolno zatemnitev.

Senčilo Plise bo učinkovito poskrbelo za senčenje svetlobe ter zasebnost in je zato pogosta izbira za dnevne sobe. V prostor bo vstopala mehka in nežna svetloba, senčilo pa lahko poljubno nastavite na katerikoli višini okna. Tako boste učinkovito zmanjšali moč sonca v prostorih in ustvarili prijetno svetlobo za dnevne aktivnosti. Še več zaščite pred vročino (in mrazom pozimi) omogoča različica Termo senčilo Plise z dodatno izolacijo.

V dnevnih prostorih bosta svojo vlogo pri boju proti vročini dodlično odigrala tudi klasični Rolo ali Žaluzija, ki učinkovito senčita prostore in hkrati prepuščata dovolj dnevne svetlobe.

Notranja senčila so izdelana tako, da se popolnoma prilegajo strešnemu oknu, montaža pa je enostavna brez merjenja, obrezovanja ali rezanja. Preverite tudi praktične različice z električnim ali solarnim daljinskim upravljanjem.

 

Zunanja senčila

Prijetno dnevno klimo v mansardi zagotovo učinkovito ohranja zunanje mrežasto senčilo VELUX, ki sončne žarke ustavi še preden pridejo do stekla in tako zaustavi sončno toploto tudi do 70%. Zaradi prosojne tkanine zunanjega mrežastega senčila boste lahko še vedno uživali v razgledu.

Zunanja roleta SOFT na solarni pogon predstavlja učinkovito zaščito pred poletno vročino, saj preprečuje vstop sončnih žarkov. Izdelana je iz trpežnega gumiranega material in ima zatemnitveni učinek za boljši spanec ponoči ali dremež podnevi. Za preprosto upravljanje poskrbi daljinsko stikalo.

Najmočnejšo zaščito pred vsemi zunanjimi vplivi  (tudi hrupom) omogoča Zunanja roleta ALU. Zaradi močne izolativnosti in možnostjo zatemnitve je to idealna izbira za vsako podnebje ali letni čas, saj prepreči poletno pregrevanje prostorov, pozimi pa ohranja toploto znotraj vašega doma.

Komarnik

Z rednim zračenjem boste poskrbeli za boljšo kakovost zraka v vašem domu, poleti pa boste tako tudi znižali notranjo temeperaturo brez umetnega hlajenja. Da vas od rednega zračenja ne bodo odvrnili nadležni komarji ali drugi insekti, bo učinkovito poskrbel Velux komarnik.

Zasnovan je tako, da omogoča popolno zaščito pred insekti pri odprtih strešnih oknih in je zato idealen za splanice in kuhinje. Komarnik je enostaven za namestitev in upravljanje, kombinira pa se lahko z vsemi drugimi notranjimi ali zunanjimi senčili VELUX.