5 nasvetov za udobno dnevno sobo v mansardi

Predstavljajte si, da se po napornem dnevu in vseh opravljenih obveznostih odpravite v prostor, v katerem vam je udobno in kjer se lahko brez skrbi sprostite. Najverjetneje ste pomislili na prijetno urejeno in zračno dnevno sobo, ki pa jo lahko z našo pomočjo preprosto uredite tudi na vašem podstrešju. 

Z vami delimo nekaj nasvetov za ureditev vaše sanjske dnevne sobe.

1. Spustite v prostor naravno svetlobo

Naravna svetloba je bistvenega pomena za vsak bivalni prostor in v mansardi je najbolj preprosta in učinkovita rešitev vgradnja strešnih oken. Veliko naravne svetlobe, ki jo v prostore spustijo strešna okna, daje občutek prostornosti in udobja. Prav zato je pri prenovi podstrešja premišljena postavitev oken ključna, za končni uspeh. Poleg svetlosti dnevne sobe, pa strešna okna ponujajo lep razgled na okolico, zato je pomembno, da niso vgrajena previsoko. Za neoviran razgled so VELUX panoramska strešna okna odlična izbira, saj imajo vpetje zgoraj in tako ne motijo vidnega polja, ko so odprta. Zgoraj vpeto strešno okno je primerno za prostore, kjer je dostop do okna neoviran, spodnji rob okna pa vgrajen na višini od 110 do 150 cm.

2. Izberite barve, ki pomirjajo

Barve lahko močno vplivajo na naše počutje. Zato vam pri izbiri barv za prijetno dnevno sobo svetujemo, da stene odenete v nežne in svetle odtenke. Prostor bo tako deloval večji in bo bolj prijeten za sproščanje. Močne barve in živi odtenki bodo vpili več naravne svetlobe in prostor vizualno pomanjšali. Ne bojte se, da bo prostor zaradi nežnih odtenkov sten deloval pusto. Več dinamike in lepe kontraste lahko ustvarite s pohištvom, dekoracijo in sobnimi rastlinami.

3. Izkoristite poševnine

Opremljanje mansarde terja malenkost več premisleka, saj je potrebno upoštevati poševnine in notranjo opremo postaviti tako, da ohranimo več prostora v višjih delih sobe. V dnevni sobi je postavitev sedežne garniture ključna in ponavadi ostalo pohištvo prilagajamo prav sedežni garnituri. Ker je to ponavadi tudi največji kos pohištva, je še toliko bolj pomembno, kako ga postavimo. Deli pod poševninami v mansardi so idealni za postavitev sedežne garniture. Odlično pa lahko nižje dele sobe izkoristite tudi za omare, knjižne police ali okrasne elemente.

4. Poskrbite za tišino

Da se boste v svoji dnevni sobi lahko res sprostili, je pomembno tudi, da se zaščitite pred hrupom. Ta lahko prihaja od zunaj ali pa iz sosednjih prostorov. Strešna okna Velux dajejo odlično zaščito pred hrupom iz okolice, poskrbite pa tudi za izolacijo vaše mansarde, saj bo poleg zaščite pred hrupom vaša mansarda tako postala tudi energetsko bolj varčna. Pred hrupom iz sosednjih sob se lahko učinkovito zaščitite

5. Poskrbite za prijetno klimo

Pri prenovi dnevne sobe je pomembno upoštevati tudi smeri neba. Strešna okna obrnjena proti vzhodu, jugu ali zahodu dovajajo več svetlobe kot tista obrnjena proti severu. Posledično v prostor spustijo tudi več toplote v sončnih zimskih dneh. Tako bo v vaši dnevni sobi pozimi prijetno toplo, račun za kurjavo pa bo nižji. Z zunanjimi senčili boste zelo učinkovito poskrbeli, da se v poletnih mesecih dnevna soba ne bo pregrevala.