Učenje pod svetlobno prho

Še malo in začelo se bo novo šolsko leto. Starši v želji, da bi svojim otrokom omogočili čim boljše učenje, storimo marsikaj. Skrbno poiščemo primerno torbo, kupimo učbenike in pazljivo izberemo šolske potrebščine. A če bi poznali najnovejše ugotovitve o naravni svetlobi in njenem vplivu na človeško telo, bi zagotovo namenili več pozornosti osvetlitvi otroških sob.

V zadnjem času se raziskovalci posvečajo proučevanju številnih dejavnikov, ki naj bi vplivali na boljše učne rezultate šolarjev. Vedno več je govora o prenovljenih šolskih sistemih, novih učnih metodah, posodabljanju učbenikov, manjšem številu učencev v razredu, … a zdi se, da je eden najpomembnejših dejavnikov, ki izboljšuje učni uspeh, vsem na dosegu roke. To je naravna svetloba! Najnovejše raziskave namreč potrjujejo tesno povezavo med naravno svetlobo in učno uspešnostjo.

 

Ker preživimo veliko časa v notranjosti je pomembno, da so bivalni prostori pa tudi otroške sobe osvetljeni z dovolj naravne svetlobe.

Raziskava organizacije Alberta Education, ki so jo opravili med 30.000 ameriškimi učenci, je pokazala, da se lahko ob optimalni osvetljenosti z dnevno svetlobo učne sposobnosti bistveno izboljšajo. Najboljše rezultate so dosegali tisti učenci, ki so obiskovali pouk v učilnicah z osvetlitvijo preko fasadnih in strešnih oken. To pomeni, da so prejemali dnevno svetlobo od strani in hkrati zenitalno svetlobo od zgoraj. Njihov učni uspeh je bil do 20 odstotkov boljši pri branju in do 26 odstotkov boljši pri reševanju testov iz matematike.

 

Boljša osvetlitev z dnevno svetlobo omogoča za petino izboljšano branje in za četrtino boljše rezultate pri matematiki, so ugotovili ameriški raziskovalci.

 

Pisalna miza v otroški sobi naj bo nameščena ob oknu, da otrok ne bo potreboval luči za učenje čez dan.

Starši nimamo neposredne moči, da bi spreminjali šolski sistem ali uvajali nove učne metode, imamo pa možnost, da otrokovo pisalno mizo postavimo ob okno, s katerega ima otrok odprt pogled navzven, ali da svoja bivališča uredimo tako, da omogočimo dostop dnevne svetlobe tudi s strehe. Takšna osvetlitev nam omogoča spremljanje okolice ter zaznavanje spreminjajoče se dnevne svetlobe.

Prav spreminjanje osvetlitve skozi dan je tista informacija, ki človeškemu telesu omogoča dobro delovanje biološke ure oziroma uravnovešene cirkadiane ritme. Izboljšani učni rezultati so povezani prav s tem. Raziskovalci pojasnjujejo, da človekovo telo preko zaznavanja dnevne svetlobe od jutranje zore do večernega mraka dobiva spodbude za normalno delovanje imunskega sistema, kar posledično pomeni dobro zdravje, trden spanec in zato dobro počutje. Vse to ustvarja skupek predpogojev za dobro učenje.

 

Obstoječo konstrukcijo strehe vzemite kot izziv za vašo kreativnost v otroški sobi.

Seveda je še vedno najbolje preživeti kar največ časa zunaj, na zraku in svetlobi. Vendar, ker v današnjem ritmu življenja to ni vedno mogoče moramo toliko več pozornosti posvetiti našim bivalnim prostorom.

Preverite sobo vašega otroka in to, koliko časa v sobi čez dan uporablja umetno razsvetljavo. Če mora za učenje sredi dneva uporabiti luči potem to pomeni, da ni dovolj okenskih odprtin v sobi kar pomeni, da tudi nima dovolj naravne svetlobe.

 

Kljub majhni kvadraturi deluje otroška soba z veliko okni bolj prostorno in bolj zračno.