Sodobna mansarda v hiši staršev

Prej ali slej začnejo mladi razmišljati, kje si bodo ustvarili dom. Vse pogosteje pa se zgodi, da mladi ne zapustijo več družinske hiše, ampak si v njej ustvarijo lastno gnezdece. Tako je volk sit in koza cela.

Katja in Blaž sta se pred šestimi leti odločila za skupno življenje, pred tremi leti pa dokončala prenovo mansarde v hiši Blaževih staršev. Vmes sta dobila novega člana družinice, to poletje pa ju čaka še poroka. Odločitev za življenje v hiši Blaževih staršev je bila, kot pravita, predvsem praktična in smiselna.

Gradnja novega družinskega gnezdeca v mansardi ni kaj dosti spremenila zunanjega videza hiše. Nov, lasten vhod, je zagotovil družini potrebno intimo, s starši pa so si razdelili tudi dvorišče. Za načrte tlorisne in funkcionalne razporeditve pa sta se obrnila kar na prijatelja – arhitekta.

Mansardo v velikosti 120 m2 so tako razdelili na bivalni del in spalni del, v katerem se poleg dveh spalnic nahaja še kopalnica. Ozke stopnice, ki jih je izdelal kar Blaž sam, pa vodijo v zgornji del mansarde z delovnim in bralnim kotičkom.

Edini večji poseg, ki so ga naredili v obstoječo podstrešje, je bila umestitev devetih strešnih oken. Le-ta so bila nujna za zadostno naravno osvetlitev stanovanja. “Tudi v oblačnem vremenu ne potrebujeva luči, saj je dovolj svetlobe za vsa hišna opravila,” pove Blaž.

 

Nasveti za prijetno bivanje v mansardi

Strokovnjakinjo iz podjetja VELUX smo povprašali, na katere stvari je potrebno najprej pomisliti pri vgradnji strešnega okna. Postregla nam je s kar nekaj nasveti: