Nasveti za prenovo mansarde

Vsi radi občudujemo dobro zasnovana in funkcionalno opremljena mansardna stanovanja. Pa vendar nam lahko načrtovanje adaptacije in notranje ureditve glede na naše želje in zmožnosti prostora dela kar nekaj preglavic. Danes je sicer na voljo veliko rešitev, ki so tehnično izvedljive in si z njimi lahko pomagamo, da iz prostora naredimo funkcionalno, očem prijazno in prijetno bivalno okolje.

Preden se lotimo prenove podstrešja je nujno preveriti stanje strehe. Varnost, kakovost in varčnost bivanja se začne pri strehi, ki je najbolj izpostavljen del objekta in tako še posebej pomemben za mansardna stanovanja. Strešno kritino in ostrešje lahko sicer preverimo sami in napravimo listo napak, ki jih zaznamo. Še najbolje pa vam bodo oceno stanja pripravili strokovnjaki za strehe, ki bodo znali svetovati, ali je potrebna zamenjava ali zgolj popravilo.

Prav tako je izjemnega pomena primerna izolacija podstrešja, da poleti ne bo prihajalo do pregrevanja, pozimi pa bo tudi ogrevanje bolj varčno. Pri sanacijah poševnih streh je ena izmed najbolj enostavnih in ekonomičnih rešitev izolacija z notranje strani. Konstrukcija mora biti kljub izolaciji dobro prezračevana, torej paroprepustna, zato je izvedba izolacije prav tako pomembna kot izbira pravih materialov. Steklena volna je naraven, visoko paropropusten material, ki omogoča objektu »dihanje« ter s tem preprečuje nastanek vlage, plesni in podobnih nevšečnosti.

Za ureditev prostorov v mansardi bo najbolje, da si priskrbimo arhitekta, ki bo preveril vse možnosti in omejitve vaše mansarde.  Pomembno je, da posebno pozornost namenimo poziciji okenskih odprtin, razporeditvi pohištva in velikosti prostorov. Vizualno lahko mansardni prostor povečamo z velikimi strešnimi okni, saj lahko skozi njih dobimo do 4x več svetlobe kot skozi vertikalna okna enakih dimenzij.

Pri preurejanju podstrešnih prostorov in postavljanju predelnih sten dajemo prednost suhomontažnim sistemom, ki minimalno obremenjujejo konstrukcijo hiše ter omogočajo hitro in razmeroma preprosto spreminjanje tlorisa. Na voljo imamo  kar nekaj rešitev za predelne stene, spuščene strope, stenske obloge in obloge poševnih stropov v mansardi.

Posebnost in hkrati prednost mansarde je njena zasnova, ki omogoča ureditev velikih in odprtih prostorov. Razlog za to je konstrukcija ostrešja, ki se večinoma nahaja na obodu objekta in tako dopušča večjo svobodo pri prostorski zasnovi v primerjavi s klasično etažo, kjer prostore večinoma opredeljuje postavitev nosilnih sten. Ta prednost naj bo izkoriščena tudi pri ureditvi prostora, ki naj bo zasnovan čim bolj odprto.