Največje zmote o mansardi

Bivati v najvišjem nadstropju naj bi pomenilo imeti nekoliko več ugodja in prednosti kot tisti pod vami. Žal ne vedno, saj je naša samo-graditeljska duša prevečkrat prepuščena le ozkemu krogu nasvetov in znanja. Katere so največje zmote o mansardah?

 

  1. V mansardi je poleti vroče. NE DRŽI. Pri današnjem načinu gradnje in s premišljeno postavitvijo okenskih odprtin to ni več problem. Izolacija mansarde je prvi izmed ukrepov, ki v največji meri prepreči segrevanje podstrešnih prostorov. Prav tako lahko zunanja senčila na strešnih oknih zadržijo do 72% sončne toplote.

 

  1. V mansardah, ki so odprte do špice, bomo porabili več energije za ogrevanje. Res je, da se topel zrak dviga, vendar je volumen prostora v špici mansarde zelo majhen in toplotne izgube pri tem so minimalne. Veliko več pridobimo, če odpremo prostor, ker deluje takšna mansarda bolj zračno in prostorno.

 

  1. Skoz steklene površine izgubimo veliko energije, še posebej pri strešnih oknih. Na trgu lahko najdemo izjemno energijsko učinkovite zasteklitve na vse oknih. Pravzaprav je strešno okno, obrnjeno proti soncu, lahko tudi vir energije. Njegove energijska bilanca je pozitivna in to že pri dvoslojni zasteklitvi. To pomeni, da skozi takšno okno dobimo več energije, kot je izgubimo – sončni žarki namreč dodatno ogrevajo prostor pozimi.

 

  1. Strešna konstrukcija je omejitev in v mansardi so lahko le sekundarni prostori. Nobeno nadstropje ne nudi toliko različnih možnosti kot mansarda. Tako razgibano in dinamično lahko naredite le mansardo.  Tudi streho lahko »odprete«, da imate pogled na zvezde. V Parizu so najdražja prav mansardna stanovanja.

 

  1. V mansardi se počutimo utesnjene in prostori niso dovolj zračni. V majhnem prostoru, ki ni redno zračen, se vedno počutimo utesnjene, pa naj bo to mansarda ali običajno nadstropje. V mansardah se pogosto naredi majhne prostore zato, ker se je včasih zapiralo strop na 2,4 m in »skrivalo« poševnino.

 

  1. V mansardi mora biti čim višji parapetni zid. Ena največjih napak pri mansardah v Sloveniji je, da se kljub načrtu za parapetni zid v izmeri 80 cm, doda še nekaj dodatnih vrst opeke. Mansarda je pri tem res višja, toda vsi postori, ki so osvetljeni preko oken v strehi (frčada ali strešno okno), imajo pogled na nebo in ne na okoliško pokrajino. Pretehtajmo, kaj si želimo od svoje mansarde – malce več prostora ali čudovit pogled na svoj okoliš?

 

Katja Ličen Pajenk