Načrtovanje sobe za otroke in najstnike

V Sloveniji smo v preteklih desetletjih gradili kar precej velike hiše, takšen je bil pač trend. In tudi možnosti. Danes v teh hišah običajno živijo v pritličju stari starši, v prvem nadstropju si je mlada družina uredila stanovanje, mansarda pa je prazna. Otroci rastejo, odločitev kmalu pade tudi za dodaten naraščaj in potreba po dodatnem prostoru je tukaj. Seveda je najbolj logična odločitev o ureditvi mansarde. In pojavi se vprašanje, kako se tega sploh lotiti. Kako urediti v mansardi prostore za otroke, da bodo uporabni tudi za najstnike ali celo dalje.

Za doseganje prijetnih, zdravih prostorov, ki spodbujajo razvoj in ustvarjalnost je ključnih nekaj dejstev, ki jih velja upoštevati ob načrtovanju. Seveda se je zelo smiselno dogovoriti z arhitektom, ki je takšno ureditev že delal, pogledati kakšni prostori so že nastali pod njegovo ali njeno taktirko. Kot investitorji pa morate biti pozorni na naslednja področja.

DOSTOP DO MANSARDE

Dostop je najpogosteje urejen z notranjim stopniščem. Pozitivno stran tega je povezanost prostorov, manjše toplotne izgube in neposeganje v izgled hiše. Pomanjkljivost pa se pokaže v neizkoriščenosti prostora, ki ga stopnišče zaseda. Seveda obstoji možnost dodelave zunanjega dostopa, ki se lahko vklopi v del notranjosti. Ker gre za poseg v konstrukcijo hiše pa boste že potrebovali načrt za gradbeno dovoljenje in s tem tudi arhitekta.

IZOLACIJA

Ker bo postal prostor po streho bivalen, je potrebno streho in morebitne obodne stene dobro izolirati. Dobro pomeni vsaj 25 cm izolacije v strehi, kar je možno doseči z dvigom strešnih letev in s tem pridobiti ustrezen prostor za namestitev izolacije. Izolacijo je smiselno narediti v primeru, ko menjate tudi strešno kritino. Če pa tega ni potrebno narediti, se ta debelina pridobi s spuščanjem nosilnih profilov notranjih oblog (npr. mavčnih plošč) v notranjost. Naloga izolacij je dvojna, zmanjšati toplotne izgube pozimi in preprečiti pregrevanje poleti. Prešibka izolacija se pravzaprav pokaže v poletnem času, če se nam prostori prekomerno segrejejo. Pozimi pač nekoliko več segrevamo in pomanjkanje izolacije čutimo kot večji strošek za kurjavo.

DNEVNA SVETLOBA

Ko urejamo prostore za otroke ne smemo pozabiti, da rastejo, odraščajo. Zato ob načrtovanju mislimo za kar nekaj let naprej in temu primerno uredimo osvetlitev in postavitev prostorov. Najstniki imajo zelo radi samostojnost a vendar potrebujejo tudi stik s starši.

Prostori, ki bodo omogočali zdrav razvoj otroka morajo imeti dovolj dnevne svetlobe in možnost zračenja. To pa se doseže z okni. Pri odločitvi kako pripeljati v mansardo dovolj dnevne svetlobe sta na voljo praktično dve rešitvi, frčade ali strešna okna. Frčada sicer poveča stojno površino prostora a zaradi vertikalne postavitve oken dovajajo manj svetlobe kot strešna okna. Glede na to, da urejate mansardo za najstnike, ki potrebujejo veliko svetlobe za zdrav razvoj so največkrat boljša izbira strešna okna za katera tudi ne potrebuje gradbenega dovoljenja, saj ne posegajo v konstrukcijo ostrešja. Vgradijo se namreč med špirovce tam kjer potrebujemo dnevno svetlobo. Predvsem v prostorih, kjer se bodo najstniki učili je potrebno več svetlobe kot npr. v spalnici za starše. Zato se je pametno pri tem odločiti za kakšno okno več kot se zdi na prvi pogled. Veliko igranja, učenja, druženja se v mladinskih sobah dogaja na tleh in če nam konstrukcija strehe to omogoča, vam predlagam razmislek o tem, da pod običajno nameščeno strešno okno vgradite še podaljšek okna do tal. S tem pridobimo osvetlitev in razgled na okolico ko se mladina igra na tleh. Prijetnost počutja se močno izboljša, obstoji celo »nevarnost«, da bo ta prostor vsem najbolj všeč.

RAZPOREDITEV PROSTOROV

Pri vsaki hiši moramo pomisliti kako je postavljena glede na smeri neba. Strešna okna obrnjena proti vzhodu, jugu ali zahodu dovajajo več svetlobe kot tista obrnjena proti severu. Ne samo svetlobe, tudi toplote v sončnih zimskih dneh. Tako pridobimo brezplačno ogrevanje prostorov in nižji račun za kurjavo. Seveda velja v poletnih mesecih poskrbeti za senčenje z zunanje strani, saj tako preprečimo prekomerno pregrevanje.

Ko potrebujemo dva ali več prostorov v mansardi običajno nekje nastane nekakšen hodnik. Če je le možno predvidite takšen hodnik na severni strani mansarde. Ker pa tudi hodnik potrebuje dnevno svetlobo, razmislite o kakšnem strešnem oknu ali svetlobniku tudi tukaj. Seveda vgradnja vedno ni možna in v takšnem primeru obstaja rešitev stene s steklenim delom v zgornje delu. Tako pride svetloba iz sob tudi v hodnik in mogoče v del stopnišča.

PRIJETNA NOTRANJA KLIMA

Ustrezna temperatura, svež zrak in dovolj dnevne svetlobe, z možnostjo senčenja, so osnovni pogoji za ugodno notranjo klimo. V takšnih prostorih je produktivnost in zmožnost učenja večja, zdravje ni ogroženo in počutje ni utesnjeno. To so razlogi, ki prepričajo v ustreznost investicije v izolacijo in steklene površine.

Vojko Golmajer