Prijetna otroška soba v mansardi

Preverite nekaj rešitev, kako urediti prijeten prostor za najmlajše 
Stanovanjske potrebe se nam ves čas našega življenja spreminjajo. Ko smo sami s partnerjem, je čisto dovolj en velik odprt prostor, kjer kuhamo, jemo, se zabavamo in spimo. Potem pridejo otroci in kar naenkrat potrebujemo dodaten prostor, miren kotiček.

V hišah je širitev ali izdelava dodatne otroške sobe veliko bolj enostavna kot v stanovanju. Če je na voljo mansarda, kjer nismo omejeni z ravnimi stenami, ampak se lahko prepustimo domišljiji, še toliko bolje. Ker se ravno začenja novo šolsko leto in je morda treba v sobo dodati novo pisalno mizo ali zamenjati otroško sobo z mladinsko, si poglejmo nekaj rešitev.

Izkoristek do zadnjega

Kljub nizkemu naklonu strehe in majhni stojni površini je mansardo za otroško sobo možno izkoristiti tako, da je vse še vedno funkcionalno. Pohodna površina je le v sredini, ob straneh pa so postelje, pisalne mize, omare, predalniki. Vse to je v pisanih barvah, da naredimo otroško sobo še bolj razgibano in živahno. Tudi prilagajanje glede na starost otroka je v tem primeru zelo enostavno, saj le menjamo barve, prestavimo pohištvo, odstranimo igrače in že dobi prostor popolnoma novo podobo.

     

Ogromno prostora

O tako veliki otroški sobi lahko marsikdo le sanja. Hkrati pa je kar nekaj neizkoriščenih mansard, kjer bi bilo možno narediti kaj podobnega in zagotoviti otrokom prostorne, svetle in zračne otroške sobe. Postelja je potisnjena v najnižji del, hkrati pa tudi ob stran, kar daje občutek skritega kotička, ki zagotavlja varen in prijeten spanec. Dnevna svetloba je v otroško sobo pripeljana le skozi strešna okna, ki so opremljena tudi s senčili. Senčila niso le lepa barvna dekoracija, ampak tudi popolnoma zatemnijo prostor v najmočnejšem soncu.

Soba za princesko

To je nekoliko manjša otroška soba, a maksimalno izkoriščena. Poleg fasadnih oken pride dnevna svetloba vanjo tudi skozi strešna okna. Pomembno se je zavedati, da otroci veliko časa preživijo v svojih sobah – pri igri in učenju. Zato pa potrebujejo zadosti dnevne svetlobe in svežega zraka. Po slovenskih predpisih naj bi bivalni prostori imeli 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris prostora. In otroška soba zagotovo ni le spalnica, ampak za otroka tudi bivalni prostor.

[A] Velux7.1315159053.jpg

Otroška soba v dveh nivojih

Namesto zapiranja stropa na višini 2,5 metra je smiselno pustiti odprt prostor čisto do špice. Še več, mogoče ga je zelo praktično izkoristiti. V nizkem delu pod špico postavimo posteljo in tako je otroška soba v spodnjem delu veliko bolj prostorna. Dokler so otroci majhni, je vedno dovolj prostora za igrače, ko pa odrastejo v najstnike, lahko spodnji del sobe opremimo z zofo ali trosedom in dobimo prijeten prostor za druženje. Spalni del pa je vedno odmaknjen od oči obiskovalcev.