Kaj imajo skupnega vročina in vlomilci?

Vročina na zatožni klopi

Saj poznate tisti zoprni občutek, ko se vam na čelu nabirajo potne kapljice, obleka pa se kar lepi na kožo. Ko poletno sonce s temperaturami okoli 35 stopinj iz stanovanja naredi savno, si vsak želi, da bi si znova povrnil prijetno bivanje. Kako? Predstavljamo dva načina, kako se lahko ubranimo peklenskih temperatur v mansardnih stanovanjih.

Z vročino je enako kot z vlomilci – oboje je najbolje zaustaviti, še preden vstopijo v stanovanje. In če se tatov lahko ubranimo s celo vrsto varnostnih rešitev, pa za vročino velja, da je najbolje, če ji vstop onemogočimo s fizično prepreko. Naknadni »alarmi« in »intervencije« pri pregretem stanovanju namreč niso učinkoviti, predvsem pa traja zelo dolgo, preden vročino preženemo in jo znova nadomestimo s prijetnim hladom. Če imamo mansardo dobro izolirano, smo vročini v veliki meri že preprečili prehajanje v notranjost. Kaj pa skozi okna?

»Kako sem prej lahko shajala brez …«

»Saj sploh ne vem, kako sem prej lahko živela brez rolet na strešnih okni,« nam je povedala Ines, mamica dvojčkov iz Kranja. V mansardnem stanovanju sta si z možem uredila dom, a sta se za namestitev rolet odločila šele, ko sta v družino prišla dojenčka. Prav zato nista hotela uporabljati klimatske naprave, stanovanje pa sta želela ohraniti dovolj hladno in otrokoma prijazno tudi v največji vročini.

»Zelo sem zadovoljna, saj so se rolete zares izkazale kot odlična zaščita pred vročino. Zvečer in zjutraj smo stanovanje temeljito prezračili, čez dan pa smo spustili rolete in preprečili vdor vročine. Obenem smo poskrbeli tudi za tišino in mir v stanovanju, da sta otročka lahko spala, čeprav v bližini ravno prenavljajo cesto in tovornjaki vozijo prav pod stanovanjem,« pojasnjuje Ines. Rolete VELUX odbijejo do 90 odstotkov sončne toplote.

Isto »zdravilo« za mraz in vročino  

Ines živi z družino na Gorenjskem, kjer zima ne skopari s snežno odejo, zato je bila namestitev rolet logična izbira. V zimskem času namreč rolete prihranijo velike toplotne izgube, saj izolativnost izboljšajo za 16 odstotkov. Rolete veljajo za popolno zaščito pred vsemi vremenskimi pojavi, ne le pred snegom, ampak tudi pred dežjem in točo. Pri tem prestrežejo hrupa, saj se v primeru dežja zvočna izolativnost okna z roleto izboljša za 12 dB.

Ena roleta, tri izbire

Najbolj preprosta rešitev pri namestitvi rolet so ročne rolete. Primerne so za strešna okna, ki jih dosežemo z roko, saj se upravljajo ročno z notranje strani, zato jih za visoko vgrajena okna odsvetujemo. Ob spuščeni roleti je okno lahko delno odprto, pri zapiranju rolete pa moramo okno zasukati, kar pomeni omejitev zlasti v primeru dežja. Ročna roleta za strešna okna je lahko bodisi povsem spuščena ali povsem dvignjena, vmesnih položajev ne omogoča.

Naslednji dve možnosti sta roleti, ki ju ne upravljamo ročno, ampak z upravljalno tablico, obe pa omogočata vse vmesne položaje – od povsem dvignjene do povsem spuščene rolete. Prvo, roleto z oznako VELUX SML, poganja elektrika, drugo, z oznako VELUX SSL roleto, pa solarna energija. Z enim samim pritiskom ju lahko ustavljamo v katerem koli položaju, zagotavljata pa tudi visoko kakovost in dolgo življenjsko dobo brez dodatnega vzdrževanja. Zlasti na strešnih oknih INTEGRA je namestitev električnih rolet zelo preprosta.