Izbira izolacije za mansardo

Streha, najpomembnejši del ovoja zgradbe v smislu zaščite objekta pred zunanjimi vplivi, je v celinski arhitekturi pri večini stanovanjskih objektov postavljena poševno z lesenim ostrešjem – t.i. poševna streha. Mansarde s svojo razgibanostjo pa vedno bolj veljajo za prijeten in željen bivalni prostor.

Prijeten pa je samo v primeru, če streho oz. strešno konstrukcijo pravilno, zadostno in kvalitetno izoliramo. To pomeni, da ustrezno sestavimo in vgradimo elemente, ki nas ločujejo od nevšečnosti iz okolice, kot so temperaturna nihanja, mraz, vročina. Zato mora strešna konstrukcija preprečevati nastajanje kondenza – vode, ki lahko trajno in relativno hitro uniči konstrukcijo.

IZBIRA IZOLACIJE Z ARGUMENTI

Izbirajmo izolacijo, ki nam prinaša dodano vrednost. Če vemo, da je trenutno na trgu možnost nakupa izolacijskega materiala brez fenol-formaldehidnih veziv, posežimo po njem, saj je to za notranje prostore izjemnega pomena. Omenjeno izolacijo predstavljajo filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE® Technology – gre za novost, ki jo sicer že množično uporabljajo tako v ZDA kot tudi po Evropi. Material rjave barve je z novo tehnologijo vezivnih sredstev postal prijeten za rokovanje, ne srbi in ne draži kože in je z vidika vgrajevanja bistveno prijetnejši za rokovanje. Z vidika uporabnika pa dodano vrednost prinaša certifikat Indoor Air Comfort, ki potrjuje, da njegova vgradnja izboljšuje kakovost zraka v prostoru.

KAJ PA ZRAKOTESNOST IN VLAGA?

Poleg izolacije je v strešno konstrukcijo potrebno pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem parno zaporo ali oviro. Sekundarna kritina v obliki paropropustne folije je največkrat domena krovcev in njena vgradnja je lahko izvedena prosto preko špirovcev, na lesenem opažu ali na drugih nosilnih izolacijah. Variante brez folij se zaenkrat niso najbolje obnesle.