Stanovati v mansardi

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti in če se za njih odločijo pomislijo na vse posledice, ki jih takšna gradnja nosi s seboj.

Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Ne glede na to ali gre za prenovo ali obnovo bo objekt na katerem se izvajajo gradbena dela po zaključku zagotovo precej zrakotesen. Kar je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno toda to pomeni, da je na nek način potrebno zagotoviti redno zračenje prostorov. Pri prenovah je opcija mehanskega prezračevanja skoraj nemogoča in zato morajo uporabniki zavestno in večkrat dnevno zračiti prostore. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade uporabnikov. Zato je že v fazi načrtovanja potrebno razmisliti kako bomo zračili prostore. Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore to pomeni, da bomo v vsakem prostoru morali nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto pa se veliko lažje ustvari prepih le z dvema ali tremi okni in zrak se v prostoru hitro izmenja. V kolikor so v prostoru tudi strešna okna je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati. Običajno so v upravljalni tablici tudi že programi za zračenje, kar pomeni, da okno odpremo in po nekaj minutah se samo zapre. Ali še bolje lahko že nastavimo čas odpiranja in zapiranja okna. In program bo sam skrbel za redno zračenja. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju odda v prostor 10l vlage dnevno.

Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenja, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu. Prav tako je okno opremljeno tudi z zatičem za zračenje – okno se pripre in fiksira, da ga veter ne bi morebiti bolj odprl in se prostor lahko zrači – podobno kot pri vertikalnih oknih varianta zračenja na ventus. Taisti zatič se uporabi tudi pri čiščenju okna, le da se zasuče okno tako, da pride zunanje steklo v prostor.

Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšuje tudi okenske odprtine predvsem na severno stran. Predvsem pri prenovah, kjer je nemogoče obstoječi objekt zasukati je potrebno skrbno premisliti kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Saj vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe veliko bolje počutimo kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20% okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor velik 9m2 bi moral imeti vsaj 1,8m2 okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča tudi do 15%. Še posebej ne pozabiti tega pri otroških sobah, saj otroci preživijo veliko časa v njih.

Seveda je pomembno, da je možno naravno svetlobo tudi zastreti za primer spanja. Verjetno vsi poznate pregovor »Dober spanec je pol zdravja«? Prav zato moramo zagotoviti, da imamo v spalnih prostorih v času spanja popolno temo. Za strešna okna je na voljo tako imenovano siesta senčilo, ki naredi popolno temo tudi v najmočnejšem soncu. Dobra lastnost tega senčila je tudi, da v zimskih dneh poveča toplotno izolativnost strešnega okna za 20%.

To je le nekaj drobnih nasvetov. Priporočamo, da poiščete nasvete strokovnjakov saj je napake v gradbeništvu zelo težko, predvsem pa drago sanirati. Za brezplačno svetovanje smo vam na voljo tukaj.

Katja Ličen Pajenk, Velux