Pametno prezračevanje v mansardi

Zakaj v stanovanjih nastaja vlaga in plesen?

Če želimo razumeti, zakaj v sodobnih stanovanjih prihaja do pojava plesni, moramo obnoviti znanje fizike in upoštevati, da običajna 4-članska družina v enem dnevu proizvede kar 10 litrov vlage! Kot vemo lahko topel zrak absorbira več vlage kot hladen. Celo v najbolj meglenih dneh je v hladnem zraku manj vlage kot v notranjosti stanovanja, ki ga že dolgo nismo prezračili. Vsak dom ima svoje »hladne točke«; to so okenska stekla, spodnji in zgornji vogali prostorov, kjer zrak ne kroži, betonski deli sten, kjer prihaja do toplotnih mostov … Na teh mestih je zrak hladnejši, zato ne more vsrkati vse vlage in jo v obliki kapljic izloči na površini. Toplota in kapljice pa ustvarjajo na zidovih odlične pogoje za razmah plesni. V starejših stavbah, kjer stavbni ovoj ni tako dobro tesnil, je ves čas potekalo »zračenje«, vendar je to pomenilo tudi velike toplotne izgube. Zdaj nam sodobna gradnja prinaša velike prihranke pri ogrevanju, a nas postavlja pred izziv sprotnega odstranjevanja prekomerne vlage.

Kapljice na spodnjem delu okna, zatohel vonj po trohnobi in zeleni madeži plesni v vogalih sten – pogosti pojavi v sodobnih stanovanjih, med katerimi niti mansardni domovi niso izvzeti. Kdor dandanes želi v sodobnem domu ohranjati zdravo bivalno klimo, mora poskrbeti za redno prezračevanjem. Novi stavbni ovoji ustvarjajo odlično tesnjenje in izboljšajo izolativnost, hkrati pa se v stanovanjih poveča možnost za kondenziranje vlage in s tem za pojav plesni. Kako preprečiti te težave? Pri podjetju VELUX predstavljajo pametni prezračevalni sistem Smart Vent, ki je ustvarjen za zdrava mansardna stanovanja.

Kaj je pametno prezračevanje?

Prezračevalni sistem Smart Vent omogoča konstantno prezračevanje z rekuperacijo toplote tudi ob vodotesno zaprtem strešnem oknu. Zasnovan je tako, da se po njegovem zagonu na zračenje preprosto pozabi, saj prezračevanje poteka ves čas, brez aktivnega sodelovanja, pri tem se pa nikjer ne občuti prepiha. Elektrificiran prezračevalni sistem z rekuperacijo je pameten tudi glede rabe energije, saj za celoletno delovanje potrebuje komaj 26 kWh. Tudi zato je Smart Vent primeren za subvencijo Eko sklada.

Kaj je rekuperacija?

Rekuperacija je način prezračevanja, pri katerem se med odvajanjem toplega notranjega zraka toplota ohranja in uporabi za ogrevanje svežega zunanjega zraka, preden se ta dovede v prostor. Povedano preprosteje: rekuperacija je izmenjava ali prenos toplote. Z rekuperacijo v prostoru ohranjamo prijetno temperaturo, saj sistem Smart Vent omogoča kar 75-odstotno izmenjavo toplote. To je torej tisti del prezračevanja, zaradi katerega bo zadovoljna tudi vsaka denarnica.

Kako poteka prezračevanje?

VELUX Smart Vent je nameščen na zunanji strani strešnega okna. Skozi loputo se odvaja topel in vlažen zrak iz prostora, hkrati pa prihaja v prostor svež in suh zrak. Ker potuje skozi inovativen prenosnik toplote, se hladen zunanji zrak pred vstopom v prostor ogreje. Svež zunanji zrak je po zaslugi izmenjave toplote za komaj četrtino hladnejši od notranjega.

Kako zagotavlja zdravo bivanje?

Konstantno odvajanje notranjega, »slabega« zraka iz prostora sproti odstranjuje neprijetne vonjave in odvečno vlago. Z zunanjim zrakom priteka v stanovanje svež, bolj suh zrak, kar zmanjšuje možnost pojava plesni. Obenem med prezračevanjem ni občutka prepiha kot pri klasičnem prezračevanju z odrtimi okni, prav tako ni pihanja, ki je značilno za delovanje klimatskih naprav. Prezračevanje lahko poteka tudi ponoči, med spanjem – za dober spanec pa vemo, da je eden temeljnih gradnikov dobrega zdravja.

Kako ustvarja bivalno udobje?

VELUX Smart Vent omogoča zračenje ob zaprtem oknu. Po eni strani omogoča vse prednosti zaprtega okna: zaščito pred padavinami, preprečuje vstop insektov v prostor, zagotavlja zvočno izolativnost pred hrupom iz okolice …, po drugi strani pa zagotavlja vse prednosti odprtega okna, saj v prostor ves čas dovaja svež, bolj suh zrak. Delovanje sistema je komaj slišno in je ob srednji stopnji ventilacije podobno šepetanju. Stopnjo prezračevanja lahko preprosto nastavljamo na upravljalni enoti, ki je nameščena na zgornji strani okenskega okvirja.

Kako se vgradi?

Montaža je povsem preprosta in ne zahteva dodatnih posegov v ostrešje. VELUX Smart Vent je primeren kot nadgradnja za klasična strešna okna. Vgradi se na letve nad strešno okno in se popolnoma prilega oknu in obrobam. Zlahka je združljiv tudi z roletami in elektrificiranim zunanjim mrežastim senčilom, pa seveda tudi z vsemi notranjimi senčili.