Sodobna mansarda

Kakšne so glavne značilnosti sodobne mansarde?

Večkrat slišimo, kako nam mora naše stanovanje nuditi ugodno bivalno klimo in biti energetsko učinkovito. Pa razumemo, kaj to sploh pomeni in zakaj je to pomembno? Seveda je odgovor na to precej lažji na področju energetske učinkovitosti, kjer nam že ptički na veji čivkajo o prihrankih pri ogrevanju in vplivih na okolje.

Precej drugače je na področju ugodne bivalne klime. Zakaj tolikokrat slišimo ta izraz, zakaj je tako pomemben? Predvsem zaradi dejstva, da je naš način življenja v zadnjem obdobju spremenil do te mere, da preživimo tudi več kot 90% časa v zaprtih prostorih. Dejstvo je tudi, da imamo v veliki večini zelo malo vpliva na pogoje na delovnem mestu npr. na večjo izpostavljenost dnevni svetlobi. Delovnega mesta pač (na žalost) ne moremo urediti, zgraditi po naših željah in potrebah.

Prav zato je toliko bolj pomembno, da imamo ta dejstva v mislih, ko si urejamo ali ustvarjamo svoj dom. V kolikor bo naše bivališče odgovarjalo vsem zahtevam po ugodju, v kolikor se bo naš dom kopal v razkošju sončne svetlobe, potem bomo zadostili našim človeškim potrebam po izpostavljenosti dnevni svetlobi. To pa izjemnega pomena za naše počutje in zdravje.

Več, ko imamo strešnih oken vgrajenih v strešino, ki je s soncem obsijana, več svetlobe imamo in manj bomo porabili za ogrevanje.

Prav ta, razkošje sončne svetlobe s poudarkom na energetski učinkovitosti, pa je glavna značilnost sodobne mansarde. Kar pa je najlepše pri tem, je to, da omenjene dejavnike (ugodno bivalno klimo, svetel prostor in energetsko učinkovitost) najlažje dosežemo prav v mansardi. V nobenem drugem prostoru v nižjih nadstropjih to ni tako enostavno doseči kot v prostorih pod poševno streho. Sodobna mansarda namreč enostavno izkorišča potencial in zakonitosti, ki jih v drugih, nižjih prostorih nimamo. Novi, materiali, sodobno stavbno pohištvo, predvsem strešna okna, nam to omogočajo. Razvoj na tem področju v zadnjih letih je ogromen, saj način vgradnje strešnih oken v kombinacije, hkrati pa izbira prave zasteklitve, da uporabniku možnost, da vseskozi sledi sodobnim zahtevam.

Seveda je količina svetlobe, ki je potrebna v posameznem prostoru, odvisna od namembnosti prostora npr. v dnevni ali otroški sobi je potreba po okenskih odprtinah neprimerno večja kot npr. v kopalnici. Dejstvo je tudi, da skozi okna, ki ležijo v strehi, dobimo neprimerno več dnevne svetlobe. Več svetlobe pa še zdaleč ni edina oz. največja prednost strešnih oken. Z njihovo uporabo pripomoremo k energetski učinkovitosti oz. k velikim prihrankom. S pravilno izbiro ustrezne zasteklitve in pravilno orientacijo prostorov so pridobitki skozi okna veliko večji kot pa izgube. Torej steklo v strešnem oknu ne zagotavlja zgolj varnosti ob morebitni toči, ampak dejavno vpliva tudi na ugodno energijsko bilanco. Več, ko imamo strešnih oken vgrajenih v strešino, ki je s soncem bolj obsijana, več svetlobe imamo in manj bomo porabili za ogrevanje. Torej je dobro, če omenjene bivalne prostore umestimo na bolj sončno stran mansarde. Na senčno stran pa poskušamo umestiti prostore, kjer je potreba po svetlobi nekoliko manjša, to so npr. kopalnica, stopnišče, garderoba,… Na tej strani pa je potrebno razmisliti o uporabi troslojne zasteklitve v vgrajenih strešnih oknih, saj tako zopet stremimo k prihranku energije.

Torej v bistvu sodobna mansarda dejansko izkorišča potencial, ki ga spodnji prostori nimajo: razkošje svetlobe skozi strešino ter izdatni prihranki z izkoristkom sončne toplote skozi streho. Poleg tega v strehi umestimo strešna okna praktično tja, kjer jih najbolj potrebujemo. Nismo obremenjeni z vnaprej določenimi fasadnimi odprtinami, ki nam kasneje določajo stanovanjsko opremo. V mansardi je drugače. Tukaj si lahko najprej omislimo, kje bo stala postelja, kje otroška delovna miza in na podlagi našega planiranja vgradimo strešna okna točno tja, kjer bo stala miza, torej tam, kjer svetlobo najbolj potrebujemo. Če pa imamo to srečo, da nam večja skupina strešnih oken v dnevnem prostoru omogoča še prelep razgled, potem pa prehajamo počasi iz sodobne mansarde v sanjsko. Da, tudi razgled je eden tistih dejavnikov, ki običajno govori v prid mansardi, saj je velika verjetnost, da imamo lepši razgled iz zgornjega nadstropja kot pa iz spodnjega.

Je pa res, da smo se včasih bali večjih okenskih odprtin v strehi. Vendar kot smo že omenil, je razvoj strešnih oken v zadnjem času odpihnil pomisleke v smeri varnosti, toplotnih izgub in poletnega pregrevanja. No, pregrevanje zaradi poletne vročine je bolj področje zunanjega senčenja kot so rolete in zunanja senčila, ki preprečujejo segrevanje stekel in poskrbijo za ustrezno senčenje oz. zatemnitev. Da, ne samo pravilna izbira zasteklitve, tudi ustrezno senčenje zelo pripomore k zagotovitvi ugodne bivalne klime in k energetski učinkovitosti in je zato pomemben dejavnik v sodobnem življenju v sodobni mansardi.

Tomaž Pust